29/3/10

Serena Maneesh - Abyss In B Minor

Προσπαθώ να ξεκινήσω εδώ και αρκετή ώρα... Ο δίσκος έχει ξαναρχίσει να παίζει... Τον έχω ακούσει άπειρες φορές τις τελευταίες μέρες, από τότε που διέρρευσε τέλος πάντων, μαλάκα, δεν έχω βγάλει άκρη... Μ' αρέσει απίστευτα, σε φάση τόσο πολύ, ώστε να σκέφτομαι να γράψω ένα "ορθό" review με αρχή, μέση, τέλος, όχι διήγημα, να γράψω ρε... Γι' αυτό που βγαίνει και μόνο... Να το αναλύσω με ξύλινη, ακαδημαϊκή γλώσσα. Μπορώ να το κάνω. Μπορώ να είμαι σοβαρός μουσικοκριτικός. Σαν αυτούς που γράφουνε στα περιοδικά. Αλήθεια.  Απλά δε θέλω να κάνω κάτι τέτοιο...
Νομίζω είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που αναρωτιέμαι πως παίζει ν' ακουστεί αυτό το "έργο", αυτή η "τέχνη", ζωντανά... Αμφιβάλλω αν μπορεί να αποδοθεί έτσι ακριβώς. Όλο αυτό το οργανωμένο χάος... Αυτός ο υπέροχος θόρυβος... Δεν ξέρω. Μου φαίνεται αδύνατο. 
Οι Serena Maneesh είναι σε φάση, σαν άβγαλτο αγοράκι, που μόλις τον έφτυσε η υπεργκόμενα και αυτό το φτύσιμο είναι που θα διαμορφώσει και το χαρακτήρα του , γιατί θα την αναζητάει μια ζωή κλπ. Το όνομα της γκόμενας; My Bloody Valentine. Παίζει να είναι η μοναδική μπάντα που αποφοίτησε από τη σχολή των τελευταίων, όχι απλά με άριστα, αλλά έχοντας ταυτόχρονα πάει αυτό τον, καταταλαιπωρημένο από ατάλαντους, ήχο, ένα βήμα μπροστά. Και είναι σημαντικό κατόρθωμα. 
Όταν μια μπάντα έχει καθιερωθεί στα μυαλά των οποιονδήποτε ως "ιδιαίτερη" το καλύτερο που μπορούν να προσφέρουν οι επόμενοι είναι στην καλύτερη, μια εξαιρετική κόπια. Αλλά όχι αυτοί... Μπολιάζουν τη βασική επιρροή τους διευρύνοντάς το δεδομένο, φτιάχνοντας τελικά κάτι ξεχωριστό... Κάτι που, επιεικώς, γαμάει... Αυτός ο δίσκος γαμάει...
Και δεν ανέφερα καν ότι βγήκε στη 4AD...
And there you have it... Στείρος επαγγελματισμός. Δισκοκριτική α λα Indiefuck. Διδαχτείτε.      

5 σχόλια:

  1. Ομολογουμένως σπουδαίο άλμπουμ, ωστόσο, για μένα, το προηγούμενο full-length τους είναι μια κλίμακα ανώτερο.
    Στη δική μου συνείδηση, την "γκόμενα" και τη μουσική παρακαταθήκη αυτής την έχουν διαχειριστεί σωστότερα από όλους τους βαλεντινοπροσανατολισμένους οι Autolux.
    Έλα, που θέλεις να γράψεις σαν μουσικοκριτικός. Το ξέρεις ότι, μεταξύ άλλων, μας έχεις κερδίσει με τα αντισυμβατικά ριβιούς σου.

    Δισκοκριτική* α λα Indiefuck, ρε! Διδαχτείτε!

    Καλό Πάσχα!

    (*όχι όπως το γράφεις και το εννοείς στο παρόν ποστ, αλλά σαν τα δείγματα γραφής που έχεις δώσει εδώ μέσα..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωνώ κυρία....

    Οι Autolux είναι αξιόλογη μπάντα αλλά δεν νομίζω πως διαφέρει από τον σωρό που έχει ακολουθήσει την ''γκόμενα'' aka My-φράκινγκ-Bloody Valentine.Νομίζω,πως καλύτερα,πάντως,μιας και αναφέρθηκε,την έχουν χειριστεί οι APTBS,εν έτη 2010,όσο και αν ξενερώνετε που είναι τόσο γνωστό το όνομά τους.Έχει καταντήσει εντελώς γραφική και τόσο σύνηθες αυτή η επιρροή που πραγματικά δεν αντέχω(ΑΛΛΟ)να την διαβάζω,σε πάρα πολλές περιπτώσεις και να την ΑΚΟΥΩ!Οι Serena-Maneesh έχουν στοιχεία,μη λέμε και μαλακίες,αλλά καμία απολύτως σχέση με τις μπάντες που ανήκουν στην από πάνω κατηγορία που μόλις ανέφερα.Καμία όμως.

    υ.γ:Έχει κανείς ιδέα πότε κυκλοφορεί το transit-transit,το νέο των Autolux,εεεε?

    Τ.Τ μετράω αντίστροφα να ανοίξεις blog και να μάθουμε και τα δικά σου μεταξύ άλλων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς όταν σκάνε στην κουβέντα οι APTBS οι αναφορές σε οποιαδήποτε άλλη "shoegaze", "nugaze" μπάντα, απλά καταντούν άσκοπες. Όντως έχουν πάρει αυτό τον ήχο μετατρέποντάς τον σε κάτι απόλυτα σύγχρονο και μεγαλειώδες...

    @Τ. Τ. Μου'χε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι περισσότερο για τις επιλογές μου διάβαζες, παρά για τον τρόπο παρουσίασής τους... Με διέψευσες ευχάριστα... Άιντε άνοιξε μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οκ, είχα καιρό να μπω στο μπλογκ σου και τα διαβάζω αρκετά καθυστερημένα, ίσως, όμως, έχει νόημα να αντισχολιάσω.
    Πάσο για τους APTBS. Τους έχω πολύ ψηλά! Μόνο που σε μένα (οι APTBS) ανακαλούν μνήμες κυρίως άλλων "υπεργκόμενων" του ιδιου σιναφιού, τις οποίες είναι περιττό να αναφέρω, περιοριζόμενη στο εξής: όταν άκουσα το πρώτο τους, το ομώνυμο, έβαλα ύστερα από χρόνια να ξανακούσω τους πολυαγαπημένους Spacemen 3!

    Για να είναι απολύτως ξεκάθαρο, σε διαβάζω πρωτίστως για το στιλ γραψίματός σου.
    Παρακολουθώ κάποια αμιγώς μουσικά μπλογκς, επειδή μου δίνουν έναν μουσικό προσανατολισμό συμβατό με τα γούστα μου, αναγνωστικά δεν έχουν ενδιαφέρον, άλλωστε οι συγκεκριμένοι μπλόγκερς δεν αποσκοπούν σε αυτό. Αντιθέτως, όταν βρίσκομαι εδώ, ξέρω ότι θα έχει φαν και ότι τα ποστ σου, πέραν του ενημερωτικού σκέλους, θα είναι ευχάριστες ανταγωνιστικές ανάσες. Και -γμτ- από λίγα κείμενα, πλέον, αντλώ αναγνωστική ευχαρίστηση.

    Είστε γλυκά παιδιά, ωστόσο, αν ποτέ άνοιγα μπλογκ, δε θα είχε μουσικό θεματικό χαρακτήρα. Καθώς εγώ ούτε συνειδητοποιημένη μουσικόφιλη ούτε γνώστης της δισκογραφίας σε βάθος χρόνου είμαι, ούτε ακούω τόνους μουσικής. Μαλλον θα ήταν ένα από τα πολλά, αδιάφορα, φουλ στην αυτοναφορικότητα μπλογκς, οπότε..

    Τα φιλιά μου και στους δύο.

    Υ.Γ.: Κύριος οίδε πότε θα κυκλοφορήσει το Τransit Τtransit. Έχει καταντήσει ανέκδοτο η υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ανέφερες την αγαπημένη μου λέξη Τ.Τ το ''φουλ'' και στο παρελθόν το ''λέσια''.Παίζει να είσαι από τα μέρη μου;Φάση Θεσσαλία;Άστη την μουσική,μπλογκ λέω να ανοίξεις,ας έχει και θέμα το ψάρεμα!όποτε μάθεις για το TRANSIT TRANSIT ειδοποίησε,το έχει ανάγκη η σχέση μου...:-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή