7/11/11

Zola Jesus - Conatus

Δεν είμαι καθόλου σε φάση, βασικά. Αλλά ξέρεις, πρέπει... Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκομαι σε μία φάση αναζήτησης, εσωτερικής και μη, μία ιατρική διάγνωση τα φταίει όλα, τη βλέπεις λίγο αλλιώς μετά από κάτι τέτοιο... Τέλος πάντων, αρκετά με τα δικά μου, ας πούμε λίγο για 'μένα. Ναι... Προσπαθώ να βρω εδώ και καιρό κάτι "διαφορετικό", κάτι πρωτοποριακό ν' ακούσω, με κούρασαν λίγο οι κιθάρες. Έπεσα με τα μούτρα λοιπόν, σε κάτι Detroit Techno, κάτι πρώτες κυκλοφορίες της Warp, τους Azari And III, γάμησέ τα, πολύ Dance κατάσταση, ίσως η στροφή να οφείλεται στο "Biophilia" και στο νέο μου κόλλημα, το Ben Frost... Εξαιρούνται οι Fall έτσι; Και μόνο Νορβηγικό Βλακ Μέταλ να άκουγα ένα διάστημα, θα έκανα διάλειμμα για να τσεκάρω το καινούριο τους.
Και μέσα σ' όλο αυτό έσκασε και αυτός ο δίσκος... Και δε μου έκανε καμία εντύπωση.  Και δεν έχει να κάνει με τις ανατροπές που έλαβαν χώρα μέσα σε ένα χρόνο. Το πρόβλημα δεν είναι ότι άλλαξα εγώ, αλλά ότι δεν άλλαξε αυτή...
Εξηγούμαι...
Η αλλαγή της από το πρώτο "The Spoils" στο "Stridulum", ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακή. Θες όμως το νεαρό της ηλικίας, η έλλειψη επιρροών πέρα από τις τετριμμένες, το πράγμα κάπου έκατσε. Έληξε. Το τελευταίο της πόνημα θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται "Stridulum III", γιατί είναι ακριβώς αυτό. Βασικά, είναι ίδιο. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, όλα είναι τα απολύτως αναμενόμενα και έχω την αμυδρή εντύπωση ότι η μικρά έχει υπερεκτιμήσει τη φωνούλα της. Κακά τα ψέματα, όσες κορώνες και να πετάξεις, το συναίσθημα δε βγαίνει αν δεν το 'χεις... Ή, πιο σωστά, αν δεν έχεις τον τρόπο να το εξωτερικεύσεις.
Δεν είναι ρε, ήθελε κάτι άλλο εδώ. Κάτι πιο... Κάτι λιγότερο Goth τέλος πάντων. Οι ιέρειες των τελευταίων ετών, δε λαμβάνουν υπόψη το σύνολο της καριέρας της τύπισσας που έχουν σαν είδωλο, ναι, στη Siouxsie αναφέρομαι, η οποία ήταν υπερχαμαιλέοντας σε όλες της ηχογραφήσεις της. Εξελισσόταν. 
Άσε που δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα πιο τελειωμένο από τεράστιες παραγωγές, με ογκώδη και υγρά πληκτροφόρα, όσο και να λατρεύω τα '80s, προτιμώ να τα ακούω από τότε, οι σύγχρονοι "μεταφραστές" δε μου λένε τίποτα. Και μην αρχίσω για το goth γενικά... Αν μπορούσες να μετρήσεις την κιτσαρία (ελληνιστί: Kitsch) με κάποιο τρόπο, το μοναδικό genre με ανάλογα μεγέθη θα ήταν το Hair Metal. Μόνο που αυτό ψόφησε και ησυχάσαμε.
Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι ο δίσκος δεν είναι κακός. Απλά τα ξανακούσαμε αυτά και δεν ήταν ανάγκη τώρα... Δεν ξέρω, αν δε δω κάποιου είδους εξέλιξη θα σταματήσω να την παρακολουθώ. Το παθαίνω αυτό με τις πολύ μικρότερες από 'μένα γυναίκες. Τις βαριέμαι γρήγορα...

20 σχόλια:

  1. 'Φχαριστιέμαι να σε διαβάζω, λέμε.
    Συμφωνώ σε ΟΛΑ, όμως. Με την εξαίρεση πως στο Ελλάντα το Hair Metal εξακολουθεί να έχει κοινό, την κοινωνία μου μέσα!
    Και ποια κοτούλα να συγκριθεί με τη Siouxsie ρε γαμώτο;

    Βtw, το κειμενάκι διαβάζεται πολύ ωραία με Blood Red Shoes. Χαζοκιθαριές; So be it ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγώ πάντως συνεχίζω να βλέπω κάθε βράδυ το ίδιο "υγρό" όνειρο, με την Nika ντυμένη στα διάφανα λευκά να μου σιγοτραγουδάει το Clay Bodies...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ephee
    Thanx...

    @M.
    Τη βαρέθηκα μωρέ... Επέστρεψα στα παλιά υγρά, Sherilyn Fenn κι έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Sherilyn Fenn?πωωωω τι μου θύμησες τώρα!..πάω να αφιερώσω την ημέρα μου στο Twin Peaks! χεχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αλλά card postal φωτό είναι γαμάτη! Σαν να μας λέει (για να παραφράσω τα σημεία των καιρών τι Marx και αηδίες, Goth και Coca -Cola! Καλό album αλλά όχι κάτι καινούριο. Όπως λέει και κάποιος you can hear the scream but you can't identify the wound.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σιγά το άλμπουμ, την έλεγαν όλοι 'νέα siouxie' και χάρηκε. έχει 1-2 κομματάρες, αλλά μέχρι εκεί, της λείπει η στόφα. άσε που το μικρό όνομά της θυμίζει αυτό που δεν πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όντως θα μπορούσε να λέγεται Stridulum III, αλλά αυτό γιατί ειναι κακό;

    Οκ, δεν παίζει πολύ (καθόλου δηλαδή) εξέλιξη, αλλά ο δίσκος είναι καλος...

    Τώρα το αν θα κρατήσει το ενδιαφέρον μου σε βάθος χρόνου θα το δείξει η νεκροψία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απλά δε μ' άρεσε αυτό το "καθόλου" ρε συ... Μα τίποτα; Να 'χουμε να περιμένουμε και κάτι ρε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Metriothta.Vasika apla perimename oloi nomizw kati akomh pio kalo apo to persino.Kai nai nomizw einai alitheia oti exei yperektimhsei th fwnara ths.Skepsou variemai edw kai kana mhna na th kanw anarthsh etsi apla gia na anaferw to diskaki.
    PS:Ygeia re...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γάμα τα... Κι εγώ γιατί "έπρεπε" το έγραψα. Άρχισα να στήνω το τοπ 50 σιγά σιγά και ούτε 30 δεν μπορώ να βρω. Όλο απογοητεύσεις αυτή η χρονιά, σε περισσότερες φάσεις από μία...

    PS: Thanx...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αρχίδια. Με πολύ ζόρι έχω φτάσει τα 20τόσα... Αλλά ξέρεις, ακόμα Νοέμβριος είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαχα, ναι καλά. Θυμαμαι που μου έλεγες στις αρχές του έτους οτι το 2011 θα είναι χάλια κι εγώ σου έλεγα, έλα μωρέ..τόσους μήνες έχουμε ακόμη..
    Σκατά...

    Νομίζω οτι θα ήταν καλή ιδέα να περιορίσουμε τη λίστα στα 30 φέτος. Αν συμφωνούν και οι άλλοι βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι ρε, σκατά μπήκε, σκατά ήταν. Το μόνο το οποίο προσμένω για να κλείσω ως μπλόγκερ, είναι μια νέα άνθηση του ελληνικού πανκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @suicide ti einai aytes oi ekptwseis re?sto klima twn hmerwn ki esy?Arxisame tis perikopes!Exw thn aisthisi pantws oti 50 bandes eidika gia fetos einai polles.Den exw ypologisei akomh th fash alla an einai na mpoun metria diskakia mono kai mono gia na kleisw 50,tha stamathsw ekei pou prepei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ναι, ναι ακριβώς! και γω την είχα την ανάρτηση στα "πρέπει" αλλά μετά έλεγα τι με νοιάζει αν είναι κάπως καλύτερος ο δίσκος ενός μαϊντανού που πάει για σούζες.
    οσο για τα καλύτερα 50 ή 30 αστειεύεσαι; ούτε 10 δε βρίσκω φέτος...σκέτο υπαρξιακό!
    Rocks de Milo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μμμέτριο πράγματι. Όσο για τη λίστα, γιατί να κάνεις topόσο;
    Ειδικά φέτος, βαριέμαι μόνο που το σκέφτομαι...

    Επίσης πολύ πρόσφατα άκουσα Omar-S και ανακάλυψα ότι η detroit είναι η μόνη techno του γούστου μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βαρετό είναι να το σκέφτεσαι, δε διαφωνώ, αλλά αν ξεκινήσεις να κάνεις κολλάς... Θα ήθελα να κάνεις ειδικά εσύ, παρεμπιπτόντως, στείλε και μέηλ αν δε θες να καταγραφεί διαδικτυακά, σίγουρα έχεις ανακαλύψει καμιά 20αριά που δεν πήρα γραμμή ότι κυκλοφόρησαν (τύπου Sex Church ξέρω 'γω)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή