26/10/11

Balam Acab – Wander/Wonder


Witch House: One Year Later. Έμεινε τίποτα; Μπα… Όπως είχα προφητεύσει. Καλά, εγώ και άλλοι πεντακόσιες χιλιάδες. Πραγματικά δε νομίζω να ξέρω άλλο genre που να ήταν τόσο σίγουρο ότι θα αποτύχει. Ίσως γι’ αυτό μ’ άρεσε. Ίσως γι’ αυτό μ’ αρέσει ακόμα.
Αυτός ο Balam Acab από αυτό το βραχύβιο αίσχος αναδείχθηκε, όσο κι αν κάνουν μερικοί ότι δε θυμούνται. Γι’ αυτό και βρίσκεται εδώ, αλλιώς ούτε που θ’ ασχολιόμουν. Είμαι λάτρης της αποτυχίας στην οποία επιδίδομαι χωρίς τύψεις. Δεν είναι χόμπυ, είναι τρόπος ζωής. Ο εν προκειμένω καλλιτέχνης, όμως, πέτυχε. Ξεχώρισε. Ο δίσκος του, μάλιστα, είναι και εξαιρετικός. Αλλά δε θ’ ασχοληθώ μ’ αυτό εδώ πέρα.
Το θέμα του άρθρου είναι η αποτυχία, τα δεκαπέντε, υπερβολικά πολλά, λεπτά δημοσιότητας. Γενικά. Ή όχι. Όπου με βγάλει, ξέρω ‘γω.
Στο μεταξύ αντί για το Wander/Wonder, όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, έχω βάλει να παίζει το Saturnz Return του Goldie, ενός ακόμα μεγάλου απόντα. Η Jungle φάση του ήταν επίσης βραχύβια, παρότι τόσο εθιστική, κατέληξαν ν’ ακούνε μόνο κάτι σκατίβλαχοι χαζοαγγλάρες, γόνοι μεταναστών τέταρτης γενιάς, αλλά το ChicoDeath of a Rock Star με τον απίστευτο τίτλο του ακόμα με κάνει ν’ ανατριχιάζω. Ο αποκρουστικός πρώην γκόμενος της Bjork με τη χρυσή οδοντοστοιχία είχε κάτι ρε… Κάτι από τη γοητεία του λανθασμένου. Έβγαλε αυτό το δίσκο – αριστούργημα, ξεκινώντας κάτι που τελείωσε πριν καν αρχίσει. Και τώρα τίποτα.
Η κατάσταση του «ζω για τη στιγμή», «ζω μέχρι το τίποτα». Για την έκρηξη. Και μετά τι; Μετά απογοήτευση. Μόνο. Αυτό είναι το σωστό. Η εξέλιξη των πραγμάτων. Και είναι καλύτερα έτσι. Καλύτερα να σε σημαδέψει κάτι και να σ’ αφήσει παρά να συνεχίσει μέχρι να το σιχαθείς.
Μάλλον ξέφυγα. Παρόλα αυτά ο μπερδεμένος συναισθηματικός κόσμος μου, φαίνεται να αντικατοπτρίζει επαρκώς το τι μου κάνουν αυτές οι ενέσεις τέχνης που έρχονται και φεύγουν. Ένα φιξάκι είναι όλα, για να τη βγάλω και χαιρετούν. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι άλλο σήμερα, η πληροφορία είναι ανελέητη και διαρκής. Και έτσι τη θέλω…   

8 σχόλια:

  1. λίγες μέρες νωρίτερα ακούγα το see birds και έβλεπα από το παράθυρο την καταιγίδα να καπίνει τον ουρανό...δεν υπάρχουν λόγια...συνέχιζε να παίζει στο repeat για την επόμενη ώρα...το wander/wonder είναι πανέμορφο αλλά με το see birds έκανε κάτι που δεν νομίζω να μπορέσει να επαναλάβει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βραχύβιο σαν hype αποδεικνύεται το witch house (όπως τέλος πάντων χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς). Σίγουρα ευνόησε κάποια group να αναδειχτούν, τώρα είναι στο χέρι τους αν θα πάνε τη μουσική τους ένα βήμα παραπέρα.
    Μάλιστα εδώ, επειδή όπως λες και συ η πληροφορία είναι "ανελέητη και διαρκής" οι αναφορές περιορίζονται πολύ πιο γρήγορα. Θυμάσαι άλλες πρόσφατες σκήνες-genres :Manchester, Seattle ακόμα και το post rock - είχαν και έχουν κάπως μεγαλύτερη διάρκεια σε αναφορές. Και εδώ είχαμε διάφορους που ήταν one hit wonders/wander(!) και μετά μην τους είδατε. Απλά παλιότερα μέχρι να πάρεις την πληροφορία ωρίμαζε το πράγμα περισσότερο.
    Το Wander/Wonder μ'άρεσε όπως επίσης και το See Birds όπως λέει ο/η scarsbruises.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. της πλάκας φάση το witch house, και το μόνο που σώζει τον balam acab είναι οτι πήρε τις αποστάσεις του νωρίς. όχι πως ο δίσκος είναι κανένα αριστούργημα, αλλά τουλάχιστον τα χασμουρητά που σου προκαλεί είναι ευχάριστα. για jungle που λες, έχεις άδικο. μπορεί η μουσική να προχώρησε, όμως υπάρχει ακόμη πολύς κόσμος που ακούει και στηρίζει τη σκηνή, ακόμη κι εδώ στην αθήνα. το witch house σε τρια χρόνια δεν θα το θυμόμαστε ούτε σαν είδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ασε το glitch και πιάσε το witch
    η φάση είναι stinks

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλύτερα ρε... Το witch house είναι να το θυμόμαστε και να γελάμε. Γι' αυτό και ΓΑΜΑΕΙ τα πάντα... Και το King Night των Salem (προφέρεται Σέιλεμ) τα γάμησε όλα κι ας λέει ο καθείς ό,τι θέλει. Έτσι και βγάλουν εξίσου καλό καινούριο δίσκο θα γελάω εγώ και οι haterz θα τρίζετε τα δόντια σας. Ίδωμεν... Τίποτα δεν τελειώνει άμα είσαι τελειωμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οτι πεις ρε μαν, όμως η ζωή δεν είναι ταινία του νικολαϊδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. alla eleges perusi gia to pio pano gerne!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή